Telefon: +36 29 572-400  I   E-mail cím: vevoszolgalat.dsm@dsm.hu

KÉRŐDZŐK

A DSM SZEREPE A KÉRŐDZŐK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN ÉS EGÉSZSÉGÉBEN

A kérődzők és a tőlük/belőlük származó termékek a világ minden táján jelentős élelmiszerforrást jelentenek. Legelő állatokként a kérődzők képesek megemészteni a növényeket és a szárakat, és nem feltétlenül versenyeznek az emberi tápláléklánccal. Ezzel a kérődzők potenciálisan egyre nagyobb szerepet játszhatnak a globális mezőgazdaságban. A kérődzők tenyésztésének fokozott hatékonysága természetesen együtt jár a környezet gondos menedzsmentjével.

Elkötelezettek vagyunk az innovatív takarmány-adalékanyagok mellett, amelyeknek célja:
•  A termelés hatékonyságának és nyereségességének növelése
•  Az állatok jólétének és a hosszú hasznos élettartam javítása
•  Kiváló minőségű végtermékek
•  A környezet védelme

A tejelő tehenek jóléte

Termékeinket a kérődzők jólétének támogatására fejlesztettük ki. Javítják a teljesítményt, miközben megfelelnek az állatállomány jólétével kapcsolatos fokozott fogyasztói elvárásoknak. 

A jóléti előírások betartása az egyik előfeltétele a modern tejgazdaságok működésének, hiszen az egészséges és jólétben tartott állatok, jobb teljesítményt nyújtanak.Termékeink hozzájárulnak olyan étrendek kialakításához, melyek lehetővé teszik az állatok számára, hogy kiaknázzák gazdasági potenciáljukat, ugyanakkor jólétük is támogatva van.Az állatjólét fokozott étrendi kezeléssel javítható. A mikrotápanyagok kulcsszerepet játszanak a tejelő tehenek táplálásában. Nagy tapasztalattal rendelkezünk az állatok jólétét és termelékenységét javító takarmány-adalékanyagok kifejlesztésében.

A sántaság elleni küzdelem
A paták egészségi állapotának javítása kiemelt fontosságú számunkra. A sántaság negatívan befolyásolja az állatok jólétét, a tehenek szenvednek. Mozgásuk korlátozódik, kevesebbet látogatnak el a takarmányvályúhoz, így kevesebbet esznek, miáltal kevésbé lesznek produktívak. Következésképpen a mezőgazdasági termelők jövedelme csökken. A tehenek egy részének korai selejtezése is a sántaságra vezethető vissza.
Bizonyos vitaminok elengedhetetlenül fontosak a pata megfelelő szilárdságához. A ROVIMIX ® Biotin táplálék-vitamin-kiegészítő alkalmazásával bizonyítottan számos pata rendellenesség megelőzehető, köztük a fehér-vonal betegség, a talpfekély és homokrepedés . A ROVIMIX ® Biotin erősíti a pataszarut. Így fokozva a pata keménységét, közvetlenül csökkentve a sántaságot és a sántaság okozta szenvedést.
A ROVIMIX ® Biotin felhasználható egyedi adalékként, vagy a széles körben kutatott és bevált Optimum Vitamin Nutrition (OVN ™) takarmány-adalékanyag-stratégia részeként. A vitamin keverékek alkalmazása jelentős előnyökkel járhat. A ROVIMIX ® biotin kombinálható például a ROVIMIX ® E50 (E-vitamin) és a ROVIMIX ® ß-karotin keverékével, az Ön igényeinek megfelelően.

A tőgygyulladás elleni küzdelem
A tőgygyulladás fájdalmas állapot és jelentőssen befolyásolja a jóléti állapotot. A tőgyfertőzés a tehenek tejhozamának visszaesését, megnövekedett kezelési költséget és magasabb korai selejtezési arányt eredményeznek. 
A ROVIMIX ® E50 (E-vitamin) takarmány-adalékanyag hatékony eszköze a tőgygyulladás előfordulásának visszaszorítására, azáltal, hogy hozzájárul az erős immunrendszer kiépítéséhez. Kimutatták, hogy csökkenti a tőgygyulladással fertőzött tehenek arányát elléskor és csökkenti a tej szomatikus sejtszámát az állományban.

A borjak jóléte
A borjak értékes jövedelemforrások. A tejtermelők tehát erőteljes és gyorsan növő borjak tartására törekednek. Ennek megfelelően a borjak súlynövekedési üteme már korai életkoruktól fogva megfelelő ellenőrzés alatt áll. Kiemelten fontos, hogy fejlődésük e döntő, korai szakaszában, takarmányozásuk maximálisan támogatva legyen.
A CYLACTIN ® egy probiotikus étrendkiegészítő, amely növeli az antitesteket a kolosztrumban, és segít stabilizálni a borjú bélflóráját. Így a borjak jól startolhatnak az életben. 
A hasmenés és az emésztési rendellenességek a borjak elhullásának fő okai. A gát kolosztrumában a növekvő karotin szint miatt a borjak kevésbé hajlamosak a hasmenésre. A ROVIMIX ® ß-karotin, a tejelő tehenek étrendjéhez adagolva már a borjak kezdeti életszakaszában hozzájárul jólétük megalapozásához.

Környezetvédelem és fenntarthatóság

Kérődzők környezete és fenntarthatósága

Megközelítésünk segíti az állattenyésztőket abban, hogy megfeleljenek a fenntartható termelés iránti egyre növekvő igényeknek. 

Mint minden iparágnak, úgy a tejgazdaságnak is a környezet védelmével/igényeivel szemben fokozott érzékenységgel kell fellépnie . Termékeink gyakorlati megoldásokat kínálnak a fenntartható és környezetbarát termelés tényezőinek kihívásaira.

Elkötelezettek vagyunk olyan innovatív stratégiák kidolgozásában, amelyek elősegítik a kérődzők tenyésztése során, a nem kívánatos környezeti hatások kezelését és a környezet fenntarthatóságának növelését.

Jobb reprodukciós hatékonyság és hosszabb élettartam

A tejelő állományok szaporodási teljesítményének és élettartamának javítása azt jelenti, hogy kevesebb tenyészállatra van szükség a termelékenység fenntartásához. Ez mind a gazdaság jövedelmezősége, mind az adott környezet szempontjából előnyös.

A ROVIMIX ® β-karotin serkenti a tejelő tehenek ivarzási ciklusát, ezáltal hozzájárul a reproduktív teljesítmény növeléséhez és a korai embrió elhalás előfordulásának csökkentéséhez. Általa redukálódnak az ellés közötti intervallumok. Így kevesebb nem produktív tehenet selejteznek le. További előny, hogy a gazdák, nagyobb haszonra tesznek szert. 

A takarmány hatékonyabb felhasználása
A kérődzők hatékonyabb takarmány felhasználása az alábbi előnyöket jelenti a környezet számára:
•  Kevesebb takarmányra van szükség, ezért elegendő kevesebb takarmány termesztése és szállítmányozása
•  Kevesebb tápanyag ürül emésztetlen formában
A takarmány-hatékonyság növelésének kulcsa a bendő megfelelő teljesítménye. Az évek során szerzett szakmai tapasztalatunk lehetővé tette, egy olyan termékcsalád kifejlesztését, mely alkalmazása során a bendő a lehető legtöbbet képes hasznosítani az adott étrendből.

A kiindulópont a bendő tápanyag hasznosulásának fokozása. A CRINA ® kérődzők a fermentáció során javítja a bendőben lévő mikrobák hatékonyságát. Várható hatásai: nagyobb tejtermelés, kevesebb takarmányfelvétel.

A RONOZYME ® RumiStar ™ egy innovatív takarmányenzim, amely jelősegíti az emésztést a tejelő tehenek bendőjében. A bendő emésztésének megfelelő működése adott takarmánymennyiségből nagyobb tejhozamot tesz lehetővé. Másodsorban, csökken a trágya formájában ürülő értékes emésztetlen tápanyagok aránya is.

Életteljesítmény és szaporodás

A nagyobb hozamú, hosszabb hasznos élettartamú tejelő tehenek jobb teljesítményt és jövedelmezőséget jelentenek. A mi megközelítésünk segíthet a termelékenység növelésében és a hosszú hasznos élettartam növelésében

Az élethosszig tartó teljesítmény és a hosszú hasznos élettartam javítása a nyereséges tejtermelés kulcsa. A ROVIMIX® vitaminok és CRINA-® illóolaj keveréke segítenek a teheneknek abban, hogy kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket azáltal, hogy hosszabb ideig és többet termelnek.
 
A korai selejtezés a tejelő gazdaságok nyereségének jelentős veszteségét jelenti, megakadályozva a teheneket abban, hogy elérjék minél a minél hosszabb hasznos élettartamot. A termékenység javítása, a sántaság csökkentése és az általános termelékenység növelése növeli a tehenek élettartamát, serkenti a magasabb termelést és növeli a gazdaságok jövedelmét.

A reprodukciós teljesítmény javítása
A rossz termékenység jelentős költség a tejtermelők számára, és ez a fő oka annak, hogy a tejelő tehenek nem érik el élethosszig tartó potenciáljukat. Az optimálistól elmaradó termékenységi eredmények:

•  Csökkent éves tejtermelés
•  A borjakból származó alacsonyabb jövedelem
•  Megnövekedett pótlási költségek
•  Megnövekedett állatorvosi és inszeminációs költségek

A jobb termékenység nagyobb jövedelmet jelent. A ROVIMIX® β-karotinról kimutatták, hogy növeli a reprodukciós hatékonyságot és segít csökkenteni a rossz termékenységgel járó veszteségeket.

Kiváló, egészséges pata
A sánta tehenek nem teljesítenek olyan jól, mint az egészséges állatok. Ezért alapvető fontosságú az egészséges, erős pataszaru növekedésének támogatása. A ROVIMIX® A Biotin javítja a pata minőségét és erősségét. Ez csökkenti a sántaság előfordulását és az antibiotikumos kezelések szükségességét, jobb állatjólétet és megnövekedett élettartamot biztosítva.

Jobb egészségi állapot
Az egészséges tehenek hatékonyabbak és jövedelmezőbbek, és végső soron hosszabb produktív élettartamuk van.
A ROVIMIX® Az E50 (E-vitamin) fontos szerepet játszik a hatékony immunrendszer kialakulásában, így a tehenek kevésbé lesznek kitéve a betegségeknek, különösen a tőgyfertőzéseknek és a tőgygyulladásnak.
A hatékony bendő létfontosságú a nyereséges hosszú hasznos élettartamhoz. A CRINA® Ruminants finomhangolja a bendőfermentációt, hogy a bendő hatékonyabban működjön, jobb teljesítményt nyújtva, miközben csökkenti a takarmányköltségeket.

Tejhozam és pata egészség

A tejtermelők magas hozamú teheneket szeretnének egészséges patával. Ezért különböző megoldásokat kínálunk a tejtermelés növelésére és a pataszaru szilárdságának javítására. 

Azok a gazdálkodók, akik erős patákkal rendelkező magasabb hozamú teheneket szeretnének, támaszkodhatnak takarmánykiegészítőinkre, hogy olyan állataik legyenek, amelyek hosszú és produktív hasznos élettartamra képesek.

Kérdezze meg bármelyik tejtermelő gazdát, hogy mit akar elérni, és a válasz a magas tejhozamú tehenek lesznek, amelyek hatékonyan használják a takarmányt, és mentesek a sántaságtól – mert az ilyen állatok nyereségesek.

A hozamok növelése és a takarmányköltségek csökkentése

Jobb takarmány, amely több tejet eredményez, ez több pénzt jelent a mezőgazdasági termelő zsebében. Ennek kiindulópontja a bendő működése – a tejelő tehén teljesítményének motorja. A hatékony bendő növeli a tejtermelést, és segít csökkenteni a literenkénti takarmányfelhasználást, ami növeli a gazdaságok bevételeit. Megvannak a termékeink és megoldásaink, amelyek meghozzák a változást. Tejtermelési vizsgálatok azt mutatják, hogy a CRINA® Ruminants illóolaj keverék etetése javítja a mikrobák hatékonyságát, amelyek természetesen előfordulnak a bendőben. Ez finomhangolja a bendőfermentációt, csökkenti a takarmányköltségeket és növeli a tejhozamot.
A takarmány-összetevők árának emelkedésével a takarmányfelhasználás hatékonysága minden tejtermelő számára fontos cél. Egy új fejlesztés, a RONOZYME® RumiStar™,egy élvonalbeli takarmányenzim a tejelő tehenek számára. Növeli a takarmány hatékonyságát azáltal, hogy javítja a keményítő felhasználását, amely a tejelő takarmányok fő energiaforrása.

Erősebb paták
A pata egészségének megőrzésével, valamint a szaru minőségének és erősségének javításával a ROVIMIX® Biotin vitamin-kiegészítő segít csökkenteni a sántaság okozta veszteségeket.

Tőgy egészség

A tejtermelők tudják, hogy az egészséges tőgy több tejet termel, ezért a tőgy egészsége prioritást élvez. 

A tőgyfertőzés a tejiparnak évente rengeteg pénzébe kerül, ez az alábbiakban nyilvánul meg: csökkent tejhozam, alacsonyabb tejből származó jövedelem,megnövekedett kezelési költségek és a korai selejtezés magasabb arányában.
 
A klinikai tőgygyulladásban szenvedő teheneket antibiotikumokkal kell kezelni, és a tejüket ki kell dobni. A magas szomatikus sejtszám csökkenti a hozamot és növeli a fertőzés kockázatát a keresztszennyeződés révén. A tőgygyulladás a tejelő állományokból származó selejtezések 25% -ának oka.

A tehén immunrendszere az első védelmi vonal a tőgyfertőzések ellen. Mi tudjuk, hogyan építsünk erősebb immunrendszert.

A ROVIMIX® E50 hatékony eszköz egy szilárd immunrendszer kiépítéséhez, amely csökkentheti a tehén fertőzésekkel szembeni sebezhetőségét. Bebizonyosodott, hogy:

•  Akár 80%-kal csökkentheti a tőgy fertőződésének arányát az elléskor, így a tehenek ez egy jobb kezdet a laktáció megkezdéséhez
•  A fertőzött tehenek tőgygyulladási eseteinek időtartama akár 50%-kal csökkenhet, így gyorsabban visszatérhetnek a termelésbe
•  Csökkenti az állomány szomatikus sejtszám szintjét

A bendőpotenciál és a takarmányhasznosítás javítása

A tehenek etetése a bendő etetését jelenti. Ha a bendő hatékonyan működik, akkor a tehenek magasabb hozamot érnek el, és hosszabb produktív élettartammal rendelkeznek. Innovatív termékeink segítenek ezen célok elérésében is. 

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki egy tejelő tehénből, a legtöbbet kell kihoznia az állat bendőjéből. A bendő a tejtermelés motorja. Termékeinkkel "turbófeltöltős motort" és jobb nyereséget kap.
 
Amikor tejelő tehenet etet, mikroorganizmusok milliárdjait eteti a bendőjében. Számos tényező befolyásolja a bendő teljesítményét. Segítse ezeket termékeink használatával, és így a tehén jobban fog termelni, valamint ehhez jobb takarmányhasznosítás is társul. Ez az, amit segítünk a mezőgazdasági termelőknek elérni.

A bendő finomhangolása
A bendőt létfontosságú mikroorganizmusok népesítik be, amelyek megemésztik a takarmányt. A bendő finomhangolása azt jelenti, hogy ezeket az optimális állapotban kell tartani. Ez növeli a tehén számára a takarmányából felhasználható energiát és fehérjét.
A CRINA® Ruminants illóolaj-vegyületek különleges keveréke. Precízen formulázott és bizonyítottan befolyásolja a bendőt benépesítő mikroorganizmusokat és optimalizálja a bendő teljesítményét. Ennek eredményeként nő a tejtermelés és csökkennek a takarmányköltségek.

Extra teljesítmény biztosítása az takarmányozás hatékonyságának növeléséhez
Néha a bendőnek szüksége van egy segítő kézre – például annak érdekében, hogy többet tudjon hasznosítani a keményítőtartalmú takarmányból.
A RONOZYME® RumiStar™ egy élvonalbeli takarmányenzim, amelyet kifejezetten tejelő tehenek számára fejlesztettek ki. Növeli a kukoricakeményítő emésztését, növeli az energiaellátást, és lehetővé teszi, hogy több tejet termeljenek ugyanabból a takarmányból. A takarmányok nagyobb hatékonysága jobb tejhozamot és nagyobb jövedelmet jelent.